Αντιδρώμεν ή εξαφανιζόμεθα

Αν δεχτούμε την ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ πως η αντιξοότητα δημιουργεί ανθρώπους και η ευημερία τέρατα, βρισκόμαστε στο κατώφλι της αντιπαράθεσης αυτών των δύο.

Σ‘ αυτή την διαμάχη, που δεν υπάρχει πιά χώρος για την υποκριτική ουδετερότητα, ένα ακόμη από τα ύπουλα όπλα της Εξουσίας είναι και η υπόδειξη έκφρασης της ψυχικής μας κατάστασης. Μας έχουν σχεδόν πείσει ότι ο πολιτισμένος άνθρωπος εκφράζει την απόγνωση, την απελπησία, την δίκαιη οργή του, τα πλέον ισχυρά του συναισθήματα με ΄έναν ήρεμο, πράο, βουκολικό τρόπο.
Οπωσδήποτε η αυτοκαταστολή σαν ύπατη αρετή, βολεύει τον θύτη. Κι έτσι υποβαθμίζεται η οποιαδήποτε αδικία, το επαχθέστερο έγκλημα.

Ο Πλάτων, ο φιλόσοφος που υποκλήθηκαν οι αιώνες κι ο πλανήτης στην σοφία του, λέει στους «Νόμους» ότι ο θυμός την σωστή στιγμή, αποτελεί ιδιότητα του πράου ανθρώπου. Γιατί, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, οι άνθρωποι περισσότερο οργίζονται όταν τους αδικούν, παρά όταν ασκείται βία πάνω τους. (Αδικούμενοι οι άνθρωποι μάλλον οργίζονται ή βιαζόμενοι).

Την επομένη λοιπόν φορά που κάποιος θα υποδείξει σ΄΄‘ όποιον προασπίζεται τα δίκαιά μας να μιλά με την αδιαφορία – απότοκο αθλιότητας – στερουμένου συνείδησης ανθρώπου, ας ανατρέξουμε στην θέση του Γάλλου συγγραφέα Νικολά Σαμφώρ (Nicolas Chamfort) : «Αλοίμονο σ‘ ΄αυτόν που είναι έξυπνος, αλλά δεν έχει δυνατό χαρακτήρα. Αν πήρες στο χέρι σου το φανάρι του Διογένη, πρέπει να πάρεις στο άλλο και το ραβδί του.»

Δώρα Δάνα

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Erstelle deine Website mit WordPress.com
Jetzt starten
%d Bloggern gefällt das: